Olej konopny

OLEJ KONOPNYOLEJ KONOPNY
Konopie siewne to odmiana konopii, jak się okazało niezwykle kiedyś w Polsce popularna.  Rosła  niemal WSZĘDZIE. Robiono z niej mocne sznury, liny, tkaniny, a olej konopny był łatwo dostępny niemal w każdym polskim domu. Smarowano nim chleb. Powszechnie. Codziennie.         Olej konopny, jak się okazało, jest jednym z najlepszych dla człowieka. Współczesna nauka odkryła, że ​​ prawdziwym skarbem oleju konopnego są nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest to idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organizmie, a także rzadkie białko, którego skład jest bardzo podobny do tego, które znajduje się surowicy ludzkiej krwi.        W tym miejscu warto zwrócić uwagę, że przez ostatnie dziesięciolecia ludzkość została pozbawiona ważnych składników odżywczych, które przez tysiące lat były nierozerwalną częścią diety istoty jaką jest człowiek. I z całą pewnością nie pozostaje to bez wpływu na kondycję, samopoczucie i zdrowie człowieka dzisiejszego człowieka .Czy właśnie dlatego mamy obecnie do czynienia z plagą depresji i raka? Na to nie ma naukowych dowodów, ale tak na „chłopski rozum”, wydaje się to mieć wiele sensu. Właściwości:Kwasy omega-3: hamują namnażanie się tkanki nowotworowej, łagodzą bóle reumatyczne, zapobiegają wahaniom cukru we krwi, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.Kwasy omega-6:  wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek, ale w zbyt dużych ilościach sprzyjają miażdżycy i rozwojowi nowotworów!Kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, linolenowy i gamma-linolenowy, stanowią większość składu oleju, ale towarzyszą im również inne cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały, takie jak:Witamina E – wspiera aktywność kwasów omega-3, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i krążenie krwi.Witamina A – poprawia wzrok, stan skóry i odporność.Witaminy z grupy B: są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.Witamina K – umożliwia krzepnięcie krwi, chroni organizm przed grzybami, bakteriami oraz zapaleniami i łagodzi ból.Wapń: wzmacnia kości i zęby.Cynk: wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.Fosfor: odpowiada za mineralizację zębów i kości oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Magnez: zapobiega bolesnym skurczom, czuwa nad dostarczaniem energii do tkanek, działa uspokajająco i usprawnia pamięć i koncentrację. W jaki sposób olej konopny wpływa na nasze zdrowie: 1.Układ sercowo-naczyniowy: zmniejsza stężenie lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy, wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi. Dodatkowo z pobiega zatorom, ponieważ hamuje agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia krwionośne.2.Układ odpornościowy: zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chroni  przed dostępem groźnych bakterii.3.Układ hormonalny: zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną min. łagodzi syndromu napięcia przedmiesiączkowego. 4.Ochrona przed nowotworami: aktywnie przeciwdziała rozwojowi nowotworów. Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.5. Działanie przeciwbólowe: łagodzi stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz obrzęki mięśni, przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry.6. Inne działania: wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie.
Dawka lecznicza to 1 łyżka stołowa dziennie.
Olej konopny dla urody- co daje naszej cerze?
1.Wzmacnia naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych, takich jak otarcia mechaniczne, ekstremalne temperatury lub silny wiatr.2.Zmniejsza ryzyko zapaleń, podrażnień i przebarwień i stanów zapalnych.3.Dba o właściwy poziom nawilżenia skóry.4.Pomaga przywrócić elastyczność cery, regeneruje ją i zapobiega powstawaniu zmarszczek.5.Poprawia koloryt i rozświetla skórę szarą i pozbawioną blasku. 6.Przenikając do głębokich warstw skóry intensywnie ją odżywia. 7.Leczy poważne stany chorobowe skóry, takie jak łuszczyca, egzema i łojotok. 8.Dzięki zdolności do regulacji wydzielania sebum wspomaga leczenie trądziku i matowi cerę tłustą i mieszaną. 9. Stosowany na włosy, olej konopny dodaje im blasku i ułatwia rozczesywanie.
Olej konopny w kuchni         Jego oryginalny, zielonkawy kolor i orzechowy, łagodny smak czynią z niego świetny dodatek do  past czy sosów. Pasuje do sałatki ze świeżych, chrupiących warzyw. Dla podkręcenia smaku można połączyć go z przyprawami, musztardą i sokiem z cytryny, żeby uzyskać smaczny dressing.         Olej z konopi zachowuje smak i właściwości jedzony na zimno, dlatego nie powinno się stosować go do smażenia lub pieczenia. Żeby zachował charakterystyczny smak i właściwości zdrowotne, olej konopny powinien być tłoczony na zimno i spożywany w formie nierafinowanej.         Z powodzeniem można polewać nim pieczywo – wtedy staje się zdrowym zastępnikiem bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe masła. Olej konopny sprawdza się również jako składnik pesto, czyli pasty przyrządzanej na bazie oleju, świeżych ziół (np. bazylii lub pietruszki) oraz orzechów, czasem z dodatkiem sera.          Wyciąg z konopi może pojawić się w daniach gorących, takich jak zupy czy makarony, jednak dodany dopiero pod koniec gotowanie, dla podkręcenia smaku. Można nim polewać tosty (najlepiej z razowego pieczywa), polewać nim surowe, pieczone lub gotowane warzywa. itd.

Komentarze są wyłączone.