Olej rzepakowy

Olej rzepakowy – „oliwa północy” jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
Tłuszcz roślinny, jakim jest olej, jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego (omega-6) i linolenowego (omega-3). Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry.
Najważniejsze właściwości zdrowotne.
Obniżanie poziomu cholesterolu: Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu, który jest główną przyczyną wielu problemów zdrowotnych, głównie związanych z zakłóceniem prawidłowego działania układu krążenia. Pozwala on na obniżenie jego stężenia we krwi, a tym samym zabezpieczenie organizmu przed zablokowaniem tętnic i nadmiernym obciążeniem układu sercowo-naczyniowego.
Zdrowie skóry: Olej rzepakowy, podobnie jak większość olejów roślinnych, jest bogaty w dobrze przyswajalną witaminę E, która jest absolutnie niezbędna dla utrzymania zdrowia i dobrej kondycji skóry. Witamina E jest bardzo skutecznym antyoksydantem, zapewniającym efektywną ochronę skóry przed szkodliwym i niszczącym działaniem wolnych rodników. Pozwala również utrzymać prawidłową elastyczność i delikatną gładkość, a także przyśpiesza gojenie się ran, redukuje plamy i znamiona, jak również spowalnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza widoczność blizn po trądziku. Jest składnikiem wielu kosmetyków.
Zwiększenie zasobów energetycznych: Dzięki olejowi rzepakowemu, a w szczególności wpływaniu na obniżenie cholesterolu oraz zwiększeniu ilości naturalnych przeciwutleniaczy, organizm uzyskuje lepszą zdolność w zakresie procesów metabolicznych, a tym samym uzyskuje znacznie wyższy potencjał energetyczny. Sprawia on, że ciało zyskuje więcej siły i witalności, jak również jest zdolne do większego wysiłku, bez ryzyka uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego.
Lepsze funkcjonowanie mózgu: Jak wiadomo, wraz z wiekiem wiele funkcji poznawczych ulega stępieniu, a praca mózgu staje się coraz wolniejsza. Częstym objawem starości jest również tzw. starcza demencja lub choroba Alzheimera. Zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze pozwalają zwalczać wolne rodniki, w dużej części odpowiedzialne za uszkodzenia połączeń nerwowych, a tym samym przyczyniające się do obniżenia sprawności intelektualnych. Można zatem uznać, że olej rzepakowy to naturalny środek odżywczy, o sprawdzonych właściwościach zapobiegających starzeniu centralnego układu nerwowego oraz obniżającego prawdopodobieństwo wystąpienia starczych chorób umysłowych.
Obniżenie ryzyka nowotworu: Jak powszechnie wiadomo, naturalne antyoksydanty są bardzo skuteczne w profilaktyce nowotworowej, dlatego olej rzepakowy, dostarczający wysokiej jakości witaminy E przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienie tego typu choroby. Jej wysoki poziom zapewnia również spowolnienie postępów już zaistniałej choroby, a także przyśpiesza proces regeneracji po kuracji farmakologicznej.
Obniżenie ryzyka cukrzycy: Zawarte w oleju rzepakowym jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają nie tylko zapobiec ciężkim chorobom serca, ale również wspomagają utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu glukozy. Prawidłowy metabolizm organizmu utrzymuje glukozę i insulinę na właściwym poziomie, dzięki czemu osoby cierpiące na chorobę cukrzycową są w mniejszym stopniu narażone na wahania ich poziomu we krwi. tym samym, olej rzepakowy wyraźnie zmniejsza wiele problemów o charakterze diabetologicznym, ułatwiając codzienne funkcjonowanie pacjentów.
Funkcjonowanie ścianek komórkowych: Olej rzepakowy, dostarczający organizmowi naturalnej witaminy E, zapewnia wzmocnioną ochronę ścianek komórkowych w całym organizmie, a tym samym zwiększa odporność na działanie wielu toksyn i szkodliwych obcych substancji. Wpłynięcie na poprawę działania układu odpornościowego zmniejsza prawdopodobieństwo występowania różnorodnych chorób i dolegliwości zdrowotnych.
Jak przechowywać olej rzepakowy?
Olej przechowujemy w zaciemnionym miejscu, najlepiej  w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Termin przydatności do spożycia 3 miesiące.
Dawkowanie oleju rzepakowego
Zaleca się dawkę dzienną w ilości 2 łyżek stołowych.
Zastosowanie
Olej rzepakowy może być stosowany na zimno- do sałatek, sosów sałatkowych, do majonezu. Nadaje się również do smażenia, ale krótkiego – ze względu na obecność kwasów jednonasyconych, które mają wysoką temperaturę dymienia. Możemy go też wykorzystać do różnych wypieków ciast.  Wykorzystywany jest również do przygotowania takich potraw jak kapusta, śledzie, surówki, sałatki,  ryby, racuchy i inne.

Komentarze są wyłączone.